Kryddor är inte bara en smakförhöjare som gör maten god, de har också en rad positiva effekter på vår hälsa. Framförallt kryddor som används mycket i det indiska köket har visat sig lindra vissa åkommor. För att veta mer om hur de används i Indien, gå till tv4.se

Chili eller cayennepeppar har till exempel en antibiotisk effekt, och sägs motverka cancer. Chili innehåller även ett ämne som kallas capsaicin som har en inverkan på blodkärlen. Flera studier på djur har visat att chili har en positiv effekt på blodtrycket. På grund av det kan chili också fungera som en smärtlindrare: det ökade blodflödet hjälper mot smärtan, och smärtsignaler blockeras. Det ökar också fettförbränningen, även om man måste äta väldigt mycket av kryddan för att det ska ha en märkbar effekt.

Kanel har visat sig sänka blodsockret. För högt blodsocker beror på låg insulinkänslighet, vilket gör att sockret inte kan komma in i cellerna, där de behövs. Istället stannar sockret i blodflödet. Kanel innehåller antioxidanter, som i studier på djur har visat sig höja insulinkänsligheten och därmed öka blodsockerupptaget. Kanel är också bakteriedödande, och hjälper mot magproblem som magsår. Läs mer om kanel på diabetesportalen.se

Gurkmeja har en antiinflammatorisk effekt. Studier som genomförts efter att ha extraherat de aktiva ämnena i gurkmeja visar att kryddan hjälper mot autoimmuna sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och artros. Flera studier på djur har visat att gurkmeja i mycket koncentrerad form hämmar cancercellers tillväxt genom att stimulera vissa delar av immunförsvaret. Studier på människor har inletts.Hälsoaspekter kryddor 2

Ingefära innehåller mest antioxidanter per gram av alla livsmedel, och är bra mot bland annat inflammationer, huvudvärk och ledbesvär. Det hjälper också mot illamående. En studie har visat att när ingefära lades till den övriga behandlingen av cancerpatienter så upplevde de 40 % mindre illamående. Ingefära är också en traditionell huskur mot förkylningar, och det finns studier som styrker att det har en positiv effekt på just förkylningar.

Saffran innehåller ett ämne som kallas crocin. Studier har visat att crocin verkar skyddande för hjärnceller, och kan skydda mot sjukdomar som MS (multipel skleros) och ALS (amyotrofisk lateralskleros).

Anis äts ofta efter måltider i Indien, eftersom det är bra för matsmältningen. Kryddan löser också kramper och är bra mot hosta och huvudvärk. Om man dricker anis som te kan det hjälpa minnet.

Ett bra sätt att få i sig flera av kryddorna är att äta indisk mat. Om de blandas finns det dessutom en chans att de potentierar varandra och får oanade positiva effekter, även om de redan har många var för sig. Läs mer om de olika kryddorna på tv4.se

Taggar: , , , , , , , , ,