Några av de kryddor som vi tar för givet idag, och som till och med har integrerats i våra traditioner, som kanelen till jul, kom till Europa tack vare en handelsrutt som kallas Sidenvägen. Namnet uppkom på 1800-talet då det skapades av Ferdinand von Richthofen, en tysk geolog, och syftar på det siden som var den främsta varan som fraktades längs rutten. Rutten gick mellan Kina och Europa via Centralasien, och användes redan under 200-talet f. Kr. för att frakta tyger och kryddor till Medelhavsområdet. Man färdades från Kinas dåvarande huvudstad Chang’an, idag Xi’an, genom Taklamakanöknen, Persien, Mesopotamien, längs med floden Eufrat upp till Mellanöstern. Att genomföra hela resan tog ungefär två år, men de flesta handelsmännen färdades bara en del av sträckan, mellan två städer. Sidenvägen var ett ekonomiskt utbyte, men också ett kulturellt: genom varorna som byttes, däribland kryddorna, kunde Kina och Europa lära känna varandras kulturer. Läs mer om Sidenvägen på wikipedia.
En krydda som både färdats långt geografiskt och gjort resa genom olika samhällsklasser är pepparn. Den har sitt ursprung i Indien så tidigt som 3000 f. Kr., och tros ha kommit till Europa på 300-talet f. Kr. Peppar var populärt under romartiden, både som krydda och läkemedel. Efter Roms fall tog persiska och arabiska handelsmän över handeln med Asien, och kryddorna därifrån skulle bidra till att den islamska kulturen spred sig så fort och att den arabiska civilisationen blomstrade. Under samarbetet mellan islamska och italienska handelsmän nådde pepparn sin högsta status. Pepparpriserna var så höga att kryddan gällde nästan som valuta i Italien, och kunde användas för att betala hyror, hemgifter och skatter.
Pepparns popularitet höll i sig, och under högmedeltid och renässans användes den mycket i Europa som en följd av en mer köttrik diet. I och med att de ostindiska handelskompanierna bildades under 1600-talet blev dock pepparn mer lättåtkomlig, och både priserna och populariteten började dala, för att på 1800-talet vara så billig att vem som helst, inte bara adel och kungligheter, kunde använda den på sin mat. Läs mer om pepparns historia på svd.se
Under den tiden då peppar fortfarande var dyrt, var man tvungen att salta maten för att bevara den. Kryddor användes då för att rätta till smaken på måltiderna efter saltet. Peppar var utmärkt för det syftet, men eftersom det var svåråtkomligt användes ofta spiskummin som ersättning. Läs mer om spiskummin på epochtimes.se
Än idag fortsätter kryddor att påverka historien, och forskning pågår om olika kryddors positiva effekter på vår hälsa. En sådan undersökning har visat att de kryddor som används på pizza kan bota vinterkräksjuka. Läs mer om det på svd.se
Kryddor kommer även i framtiden att vara en uppskattad smakförhöjare, och kanske även ett läkemedel.