Kanel är en krydda som passar såväl för bak som mat. Vad vore väl en äppelpaj, äppelmosfyllda munkar och kanelbullar utan den välsmakande kryddan med den distinkta aromen och smaken? Kanel ingår ofta i kryddblandningar som används i maträtter i Mellanöstern, Nordafrika och Asien. Ofta används kanel som smaksättare i både kyckling- och lammrätter. Läs mer för inspiration till matlagning och bak.

Odling av kanel

Efter det att ett kanelträd planterats får det växa fritt under två år. Därefter beskärs hela växten ända ned till marknivån. De beskärda stjälkarna motsvarar det årets skörd. Året därpå skjuter det upp runt ett dussin, alltså tolv skott från trädets rötter. Skott som ersätter det som beskurits under det föregående året.

Cinnamomum_verum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-182

Bearbetning av skörden

Då kanel är en krydda som görs av kanelträdets innerbark är det viktigt att ta hand om de beskärda stjälkarna direkt. Hinner de torka är det omöjligt att förädla produkten. Förädlingsprocessen inleds med att ytterbarken skrapas loss från de skördade stjälkarna. Därefter hamras de jämnt över ytan tills dess att innerbarken släpper från själva träet. Efter hamrandet bänds innerbarken bänds loss till långa rullar. Det vedartade materialet slängs helt enkelt. Kvar är en cirka 0,5 mm tjock rulle, som efter att ha kapats till en längd av en meter långa rullar. Den processade barken lämnas att torka fullständigt, något som tar upp emot sex timmar i en välventilerad och relativt varm omgivning. Då barken är fullständigt torr kapas den i 5 till 10-cm långa bitar, vilket motsvarar det sista processteget innan den kanelen säljs. 

Kanel – en krydda för kungar

Kung Salomos klädesplagg lär ha doftat av en kryddblandning vari kanel ingick.

Kanel var historiskt sett en krydda som endast de välbesuttna, de rika, hade råd med. Enligt Plinius lär ett romerskt pund, 327 gram av kanel ha kostat upp emot 300 dinarer, vilket på den tiden motsvarade cirka tio månaders arbete.

Kejsar Nero sägs ha använt sig av en helårsförbrukning av kanel som rökelse i samband med begravningen av sin hustru Poppaea Sabina år 65 i vår tideräkning.

Testa att använda dig av en liten touch kanel i kombination med vitlök och tomatsås. Var beredd på en riktigt spännande smakupplevelse!