Ett enkelt sätt att sätta krydda på vardagen är att krydda sin mat med smakrika och heta kryddor. En av de mest använda kryddorna i världen för detta ändamål är cayennepeppar. Cayennepeppar är en chilifrukt som ingår i gruppen spanskpeppar tillsammans med till exempel jalapeño, paprika och chilipeppar. Frukten har fått sitt namn efter staden Cayenne i Franska Guyana. Hettan i cayennepeppar kommer från ett ämne som kallas capsaicin, som finns i alla typer av peppar. Styrkan och hettan av capsaicinet i olika chilifrukter och pepparsorter mäts med hjälp av så kallade Scoville-enheter eller SHU (Scoville Heat Units). Enheternas mängd placeras in på en skala, uppfunnen av Wilbur Scoville år 1912, som avgör hur stark chilifrukten eller pepparn är. En paprika uppmäts till exempel till 0 SHU, eftersom den inte är stark alls. Ren capsaicin ligger på mellan 15 och 16 miljoner SHU, och den starkaste chilifrukten i världen, Carolina reaper, innehåller mellan 1,5 och 2,2 miljoner SHU. Cayennepeppar hamnar ungefär i mitten av skalan, då den innehåller mellan 30 000 och 50 000 SHU, och kan jämföras i styrka med tabasco och bärpeppar.1280px-Large_Cayenne (1)

Cayennepeppar kan medföra flera hälsofördelar, liksom många andra chilifrukter. Capsaicinet ökar till exempel kroppens förbränning genom att vidga blodkärlen och därmed hjälpa blodet att transportera syre och näring, vilket kan vara en fördel om man försöker gå ner i vikt. Studier har också visat att kryddan kan dämpa aptiten, så den har dubbel effekt. Förutom de många fördelarna för kroppen har cayennepeppar också andra användningsområden utanför köket; kryddan har till exempel används i bottenfärg för båtar. Den används då som ersättning för giftiga kemikalier, för att skapa ett miljövänligt sätt att hålla båtarna fria från kräftdjur och sjögräs.

I matlagning kan cayennepeppar användas till i princip allt som man vill ge lite extra hetta. Det passar särskilt bra till fisk, skaldjur, köttgrytor och äggrätter. Chilifrukten används också färsk i många kök, till exempel det koreanska och andra asiatiska kök.

Taggar: ,