Om man försöker gå ner i vikt är det viktigt att äta rätt, oavsett om man vill minska vikten för att bli av med några extra kilon eller för att deffa för att få fram muskeldefinition. Nyttig och näringsrik mat behöver dock inte vara tråkig, eftersom det finns många goda och smakrika kryddor som bidrar till fettförbränningen.

En krydda som hjälper till att öka kroppens förbränning är chilipeppar. Chilipeppar innehåller ett ämne som heter capsaicin, som har den effekten att blodcirkulationen ökar samtidigt som kroppens energiförbrukning stiger. En ”bonuseffekt” av detta är att kroppstemperaturen höjs, vilket i sin tur har aptitdämpande effekt på kroppen. Capsaicin finns i alla starka kryddor, till exempel tabasco, piri piri och curry. Ämnen med liknande effekter finns även i olika pepparsorter. I svartpeppar finns till exempel ämnet piperin, som både hjälper kroppen att bättre tillgodogöra sig näringsämnena i maten och att öka förbränningen med upp till åtta procent.

En annan mirakelkrydda är ingefära, som förutom ökad förbränning ska ha en rad andra hälsofördelar som förbättrad matsmältning och stärkt immunförsvar. Ingefära innehåller ämnen vars effekter liknar de från capsaicin. En fördel med ingefära jämfört med chilikryddor är dock att många upplever att det dessutom dämpar sötsuget. Ingefära har också en mängd användningsområden, allt från att smaksätta asiatiska maträtter till att fungera som komplement till din morgonsmoothie eller morgonfil. Det går också bra att göra ingefärste, som är gott med lite citron. Bäst effekt har färsk ingefära, men torkad går också bra.Kryddor som ökar förbränningen 1

Slutligen är kanel en bra krydda att lägga till i sin kost om man vill gå ner i vikt. Kanel hjälper nämligen kroppen att hålla blodsockerbalansen, vilket får som effekt att kroppen blir mindre benägen att lagra fett. Kanelen fungerar genom att den dels förbättrar musklernas förmåga att ta upp glukos och dels gör så att magsäcken töms långsammare. Man bör dock inte äta några överdrivna mängder kanel – mer än en tesked per dag kan ha skadliga effekter istället för positiva.

Om du vill ha mer inspiration till bra matlagning för dig som tränar rekommenderas boken Muskelmat av Hanna Runsten. Den kan du köpa billigt på Plusbok.se.