Vi som lever i de skandinaviska länderna är storförbrukare av kardemumma. Tillsammans med länderna i Mellanöstern står vi årligen för hälften av förbrukningen av kardemumma i världen.

Intensiv smakupplevelse

Den gröna kardemumman har en intensiv smak, en del kallar den hartsartad. Det finns också en svart kardemumma som anses ha en mer rökig smak.

Den gröna kardemumman tillhör världens tre dyraste kryddor, relaterat till vikt. Kryddorna saffran och vanilj är de två som överträffar kardemumma i marknadsvärde.

Inte undra på att kardemumma ofta benämns drottningen av kryddor.

Kardemumma – växtenCardamom_plant

Kardemumman är i en egentlig mening inte endast en växt utan flera. Förutom grön kardemumma, ’Elettaria cardamomum’, finns ’Amomum krervanh’, som växer i Thailand, ’Amomum compactum’ från Java. Samtliga dessa utgör en grupp av arter som likt en annan släkting, ingefära, är liljeväxter.

Den svarta kardemumman ’Amomum subulatum’ kommer från Centralasien och Indien har som tidigare nämnts en helt annorlunda smak.

Användningsområden

Grön och svart kardemumma används som smaksättning och krydda i allt från maträtter, bakverk till drycker. Den gröna kardemumman används även som medicinalväxt och det händer att den röks. Det är känt att enstaka frön av svart kardemumma, tuggas ett i taget. Den svarta artsvarianten har också använts för tillverkning av gin och i örtteer.

Kardemumma i mat & dryck

I Norden är kardemumma en krydda som till en övervägande del används i våra så kallade sötebrödsdegar. Degar som vi vanligtvis bakar semlor och kanelbullar av. I Mellanöstern kryddas vanligen kaffe, te och efterrätter med grön kardemumma.

Den gröna kardemumman används i Sydasien i kryddteet ’masala chai’ fast också i sötsaker. Den svarta kardemumman ingår i kryddblandningen garam masala som används i olika curryrätter.

Kardemumma i medicinens tjänst

Mindre känt på våra breddgrader är att den gröna kardemumman har ett brett användningsområde inom den traditionella medicinen i Sydasien. Den används för att kurera infektioner i tandkött, munhåla och halsinfektioner. Även lunginflammation och tbc, tuberkulos i lungorna anses kunna botas med grön kardemumma.

Dess läkande egenskaper tycks omfatta upplösning av njur- och gallstenar och sägs även fungera som motgift mot gift från både ormbett och skorpionsting.

Med de egenskaperna är det inte undra på att kardemumman kallas för drottningen av kryddor.