Kryddor är fantastiska och vi kan enkelt ge vardagsmaten en ny spännande smak genom att prova nya kryddor. Vi använder salt och peppar till nästan all mat men varför inte prova på att lägga till något mer exotiskt som cayennepeppar för en ny matupplevelse. Cayennepeppar tillhör familjen chilifrukter som inkluderar flera olika chilisorter med allt från mild smak till riktig hetta. Det är koncentrationen av kapsaicin som avgör hur het en chili är.

Chili är bra för din hälsa

Chili är en väldigt nyttig växt och kanske till och med en medicin. Denna peppriga och färgstarka växt har enligt forskning bekräftad god hälsoeffekt. Pepparämnet i chilin, kapsaicinet, gör kärlväggarna mer elastiska och är blodtryckssänkande. Dessutom ökar samma ämne vår förbränning av fett, framförallt bukfett, samt ökar ämnesomsättningen. Kapsaicin reducerar dåliga blodfetter såsom triglycerider och LDL-kolesterol samt gynnar våra nyttiga tarmbakterier. Chili kommer att hjälpa till med bildandet av ämnet (IAP) som hjälper vår kropp att motverka inflammationer i tarmen. Chili kan även stärka vårt immunförsvar före sjukdom eftersom den innehåller bra med antioxidanter. Ju hetare en chili är desto större är dess medicinska effekter. De finns en god anledning till att människor i varma klimat äter väldigt het chili dagligen eftersom det skyddar mot sjukdom.

En vacker kryddväxt

Koncentrationen av kapsaicin i chilin avgör hur het eller mild frukten är, vilket mäts i Scovillegrader. Denna vackra, glansiga och färgglada chili finns i många olika sorter och varianter. Det finns goda skäl till att vi älskar chili för dess hälsoeffekter, smak och hetta precis som vi älskar sommaren med värme, sol och bad. Under sommaren kommer du säkerligen att spendera mycket tid vid stranden eller poolen så det är en bra idé att skaffa en ny, het och snygg bikini i god tid. NA-KD online erbjuder ett brett sortiment av attraktiva bikinis i alla olika typer och former till mycket bra pris. Du kan välja mellan exempelvis bikinitrosa med knytband, återvunnen triangelbikinitopp, bikinitrosa med hög midja, rynkad bikinitopp, bandeaubikini-överdel och bikini-BH. Hos NA-KD:s sortiment finns trendiga bikinis av hög kvalitet i flera färger och mönster såsom leopard, randig, rosa, svart, blå, grön, ljusblå, grå eller bikini med volang eller utan band. När du handlar hos NA-KD får du givetvis snabb klimatkompenserad fri leverans och retur.

Olika sorters chili

Pimiento de padrón är en chili som har mild smak och påminner en del om en grön paprika i miniatyr men som kan vara superhet.

Spansk peppar är medelstark och kan vara röd, orange eller grön. Den röda pepparn har en sötare smak medan den gröna har en något omogen smak.

Den välkända cayennepepparn är en het chilisort som används i malen eller torkad form och passar bra till kötträtter.

Jalapeño används mestadels till tex-mex-mat men kan användas till allt från pizzatopping till amerikansk chili. Jalapeño kan vara röd eller grön och varierar från mild till mycket het.

Piri piri är en liten chili som ger mycket smak och styrka medan habanero är en av de hetaste chilisorterna och är röd, grön eller orange beroende på fruktens mognad.