Vardagsmaten kan lätt bli lite enformig, då många inte riktigt har tid att förbereda komplicerad mat under arbetsveckorna. Matlådor brukar ofta bestå av resterna från kvällsmaten, men det går också att laga matlådorna för sig med några enkla recept. Med kryddor kan vi höja upplevelsen av maten som vi äter under vardagen och vi kan även efterlikna andra kulturers maträtter. Det är lätt att alltid använda samma kryddor till det vi lagar, som till exempel salt och svartpeppar. Våga prova något annat och ge dig själv en ny kulinarisk upplevelse.

Spännande och goda smaker

Matlådan är din bästa vän, för den låter dig äta hälsosamt på jobbet. Istället för mikromat som ofta innehåller alltför höga halter av mättade fetter och salt kan du själv packa ner nyttiga alternativ i din matlåda. Du sparar även pengar om du väljer medhavd mat istället för att äta ute på lunchen. Prova att laga klassiska rätter, men förnya dem med hjälp av kryddor. Potatismoset blir till exempel mycket gott och lite lyxigt med persilja, vitlök och tryffelolja. En köttfärssås kan få en mexikansk smaksättning genom att du använder spiskummin, paprikapulver, lite koriander, svartpeppar, salt och vitlök. Lägg även till lite kakaopulver för extra smak, då blir den mindre som traditionell svensk köttfärssås och mer som en mexikansk mole.

Några andra idéer

En mixad grönsakssoppa är ett bra val till matlådan, även om du nog hellre vill ta med den i en termos. För soppa gjord på rotfrukter, som t.ex. pumpa, morot och sötpotatis, är det mycket gott att blanda i curry. Soppan blir mycket gul och smakrik av ett gott currypulver som innehåller gurkmeja. Även kycklingbaserade rätter passar bra med curry i. Prova även att lägga till riven färsk ingefära. För dig som gillar stark mat, testa dig fram med lite olika chilisorter som smaksättning i din matlåda. Thailändsk chili ger till exempel en helt annan smak än vad en anchochili gör. Kryddor förhöjer verkligen maten som vi äter och det är värt att lära känna många olika sorter.