Pasta är, som de allra flesta vet, ett väldigt mångsidigt livsmedel som älskas över hela världen. I sig själv smakar pastan inte särskilt mycket, men när du tillsätter tomatsås, kött om du föredrar det, och kryddor – då lever pastan upp och blir både fantastiskt god och dessutom ger hela rätten dig massor med bra näring.

Hitta dina favoritkombinationer

Pastan är ofta den ingrediens som bär resten av maträtten. Med alla variationer i form och utseende passar olika typer av pasta till olika typer av rätter. Till exempel är tortiglioni perfekt för att fånga upp en ljuvlig och mustig sås, full med läckerheter. Det handlar alltså om att kombinera rätt sorts pasta med de övriga råvarorna; och om pastan är det som bär rätten, är kryddorna det som får smaklökarna att dansa. Även här är det klokt att lära sig lite om vilka kryddor som passar ihop och vilka som exempelvis går extra bra ihop med en tomatsås. Har du lagt till kött i såsen är det också något att ta hänsyn till; då kan timjan och rosmarin vara det där lilla extra som höjer smaken ordentligt.

När du lägger till kryddor ökar hela näringsinnehållet i maträtten, och det behövs inga större mängder för att det ändå ska påverka kroppen positivt. Vill du ge både kropp och smaklökar en extra boost kan du med fördel lägga i lite gurkmeja, som dessutom tas upp bättre av kroppen ihop med lite peppar. Vitlök är också väldigt hälsosamt, ju färskare desto bättre, och rökt paprika ger maten en lite rökt smak. Testa dig fram och se vilka kombinationer du fastnar för. När du sedan lägger till den nykokta pastan kommer du få en underbar måltid, som både mättar ögonen och magen.

Så underskatta inte kryddorna i din matlagning, vare sig de är färska, frysta eller torkade, och tänk på vilken sorts pasta som gör sig allra bäst ihop med det du tänkt laga. Det är med sådana här enkla medel som det ändå blir relativt lätt att imponera med din matlagning, och ju mer du lär dig desto fler lär vilja komma hem till dig och äta god mat.