Ett vin kan både förhöja smaken på måltiden och bli en riktig katastrof. Allt beror nämligen på hur bra vinet passar till den mat du lagat och vilka kryddor du valt. Här följer några tips på hur du ska tänka när du ska kombinera mat och vin.

Köp vin av god kvalitet

När du ska laga till en god måltid och kombinera den med vin gäller att du först köper ett gott vin av bra kvalitet. Visst kan du gå till Systembolaget, men det är ännu smartare om du använde Vinoteket när du ska köpa vin. Där handlar du nämligen riktigt bra viner helt fraktfritt och kan välja mellan många olika spännande sorter. De har också en smart sökfunktion där du faktiskt kan söka på den mat du tänkt laga och sedan få upp vintips som passar till måltiden. Det är en praktisk för dig som fortfarande inte är helt säker på hur du ska kombinera olika typer av smaker med vin.

Vin för korianderälskaren

Koriander är ju en riktig vattendelare. Antingen älskar man den speciella kryddan eller så tycker man att den smakar tvål. Är du en person som älskar koriander och andra asiatiska smaker? Då ska du helst välja ett vitt vin med hög syra, till exempel ett med ursprung från Alsace. Det gör sig även utmärkt tillsammans med smaker som ofta kombineras med koriander, till exempel lime.

Vin för heta smaker

Brinner du för heta grytor med mycket cayennepeppar och chili? Lugn, det finns vin som passar bra till riktigt stark mat också. Det är dock viktigt att du undviker röda viner som är mycket sträva eftersom den starka maten kommer att förhöja strävheten ytterligare. Det går dock att dricka rött vin till stark mat, men satsa då på ett vin som är ganska fruktigt i smaken och har en del sötma. Detsamma gäller för vita viner. Rosé passar också utomordentligt bra till stark mat, men undvik mousserande varianter.

När du serverar vin till stark mat är det bra om vinet är ordentligt kylt, något som förbluffande nog faktiskt också gäller för röda viner. När du kyler vinet blir det nämligen mjukare och smakerna blir tydligare, något som behövs när maten är stark.

Vin till desserten

Efter måltiden är det gott att avsluta med en god dessert. Till kryddor som vanilj passar passar söta och gärna mousserande viner bra. Serverar du istället en klassisk äppelpaj med mycket kanel kan faktiskt samma typ av vin fungera lika bra. Du kan också välja att servera ett klassiskt dessertvin till efterrätten, till exempel en Moscato D’asti.

Vilket vin som passar till olika kryddor handlar mycket om hur vinet harmonierar med den valda kryddan. Ibland kan man behöva prova sig fram, men med de riktlinjer vi nämnt kan du få en bra vägledning inför ditt val av vin.